Array ( [language] => nederlands [previous] => cruijff-fcbarcelona-contents [sitename] => artihove.nl [prefix] => arti )
betaal icoontjes
Gratis verzending
vanaf 50 Euro
betaal icoontjes
Personaliseer creatieve
relatiegeschenken
betaal icoontjes
Doordeweeks voor 13.00
Uur besteld morgen in huis
> Cruijff FC Barcelona

JOHAN CRUYFF
VOOR FC BARCELONA

Op maandag 26 augustus 2019 is het sculptuur van Johan Cruijff bij Camp Nou in Barcelona onthuld. Vanuit Artihove zijn we trots en dankbaar dat we dit prestigieuze project hebben mogen voltooien.

Het object is een bronzen sculptuur van de kenmerkende pose van Johan Cruijff die als aanvoerder de weg wijst. Deze sterke symboliek komt tot uiting nabij het Stadion Camp Nou waar supporters op weg naar het stadion langs het sculptuur lopen.

Het sculptuur meet inclusief sokkel bijna 4 meter en is voorzien van de details die kenmerkend zijn voor de tijd waarin Johan bij FC Barcelona speelde. Het logo van het shirt, de aanvoerdersband, de sokken en de schoenen komen overeen. De granieten sokkel van het sculptuur draagt de letters: ‘Salid y disfrutad’ wat in het Nederlands ‘Ga erop uit en geniet’ betekent.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

 H E T   O N T W I K K E L P R O C E S

 • 1. Frame
  Na een grove schets en een berekening van de geometrische verhouding van Johan Cruijff wordt als eerst de houding van het sculptuur bepaald. Een RVS frame wordt aangevuld met piepschuim om de geometrische verhoudingen om te zetten naar een 3D model.

 • 2. Schuimmodel
  Als eerst wordt de houding bepaald. Daarvan word er een stalen frame gemaakt. Waarna er met piepschuim de grove lijnen van Johan Cruijff zichtbaar gemaakt worden.

 • 3. Begin wasmodel
  Nadat de grove geometrische verhoudingen zijn nagemeten, wordt er was op het piepschuim aangebracht.

 • 4. Opbouwen wasmodel
  Het gezicht van een persoon is het meest karakteriserend. Het is daarom dat Corry Ammerlaan hier het meeste tijd aan heeft besteed.

 • 5. Opbouwen wasmodel
  Op basis van fotomateriaal worden zeer nauwkeurig alle ledematen bestudeerd. Ieder lichaam is anders en daarom dient men met het aanbrengen van de was, continue feedback krijgen van gedetailleerd fotomateriaal.

 • 6. Wasmodel
  Tijdens het wasmodelleren moet goed rekening gehouden worden met de krimp die het gietproces met zich meebrengt.

 • 7. Wasmodel
  Als het wasmodel klaar is wordt hij naar de gieter gebracht om in brons gegoten te worden.

 

Lees meer

Wilt u meer weten over grote kunst in opdracht objecten?


D E   K U N S T E N A A R   O V E R   C R U I J F F

Corry Ammerlaan - van Niekerk

Corry Ammerlaan - van Niekerk in de werkruimte
van ROVASTA bij het kunstwerk van Johan Cruijff.
Foto: Ardito / Jan-Evert Zondag


Het menselijke aspect van Johan Cruijff:
De opdracht was om Cruijff uit te beelden in de tijd dat hij speelde bij F.C. Barcelona. Dat betekent in de kleding van die tijd met het logo van zijn club. Zijn schoenen met zijn handtekening zo kenmerkend. Zijn leiderschapsband die niet te strak mocht zitten om zijn linkerarm, maar ook weer niet te losjes. Zijn prachtige haarlokken die vlotjes zijn gezicht markeerden. In die tijd was dat een soort revolutie naast de scheiding opzij, die we gewend waren. Ik vond dat prachtig. Het klinkt vreemd maar het gaf ook mede vaart aan zijn spelkwaliteiten en leiderschap.


Zijn leiderskwaliteiten zien we terug in de stand van het beeld (2,50 m. hoog in brons op een sokkel van graniet van 1,20 meter) waar hij het spel dirigeert samen met en naar de andere teamgenoten. Het is een kunst apart om de uitmuntende eigenschappen in beeld te brengen van een eigenzinnige voetballer, aldus Corry. Niet alleen de uitdrukking op zijn gezicht; zijn typische kenmerkende houding, stralen een ongelooflijke dynamiek uit. Johan was in tegenstelling tot andere voetballers wat tengerder maar wel gespierd. Dat is duidelijk te zien aan zijn dijbenen in de sculptuur. Ik heb Johan meerdere keren ontmoet; een sympathieke man met een menselijke blik en oog voor het detail. Zijn menselijke blik en aandacht voor de jeugd hebben geleid tot de oprichting van de Johan Cruijff Foundation, waar jonge voetballertjes worden opgeleid, zo ook in Barcelona.

Bovengenoemde elementen hebben mij geïntrigeerd en geïnspireerd tot het maken van deze sculptuur.


Het kunstwerk staat bij Camp Nou, het stadion van F.C. Barcelona.
Corry Ammerlaan - van Niekerk


J O H A N C R U I J F F   E E N   F E N O M E E N

“ I K   W I L   J O H A N  
E E N   T I J D L O Z E   U I T S T R A L I N G   G E V E N ”Een unieke creatie tot stand gebracht in een unieke organisatie ARTIHOVE gerealiseerd door Corry Ammerlaan - van Niekerk. Artihove is een kunstcentrum met een groot landgoed en beeldenpark (30.000 vierkante meter) dat is uitgegroeid tot een omvangrijke organisatie met grote klanten in binnen- en buitenland.

Artihove is het werkterrein waar Ammerlaan haar ontwerpen ontwikkelt in opdracht voor particulieren, overheden en bedrijven zoals de ERASMUS UNIVERSITEIT , HEWLETT PACKARD (America), RITTAL (Duitsland) en vele anderen.De filosofie van Corry
Bij Corry speelt het menselijke aspect een hoofdrol hetgeen tot uiting komt in al haar creaties. En niet zonder succes. Met kunst wordt het emotionele aansprekende aspect naar boven gehaald en is daardoor tijdloos volgens Corry. “ Ik streef altijd in mijn ideeën naar een vorm van tijdloosheid. Dat bereik ik door de moderne vormgeving van het kunstobject uitgevoerd in verschillende duurzame materialen tezamen met de filosofie die als achtergrondgedachte een leidende rol speelt”.