Array ( [language] => nederlands [previous] => geschiedenis-porselein-en-keramiek [sitename] => artihove.nl [prefix] => arti )
betaal icoontjes
Gratis verzending
vanaf 50 Euro
betaal icoontjes
Personaliseer creatieve
relatiegeschenken
betaal icoontjes
Doordeweeks voor 13.00
Uur besteld morgen in huis
> Materiaal in beeld: Porselein

Materiaal in beeld: Porselein


Geplaatst Op Mei 19, 2017, 10:28 | by Artihove



Materiaal in beeld: Porselein

Artihove heeft een uitgebreide collectie aan porselein en keramiek. Van beeldjes voor binnen en buiten tot servies.

Porselein is een specifieke vorm van keramiek. Porselein is dankzij kaolien (een witte kleisoort) niet poreus en erg stootbestendig. Keramiek is doorgaans iets zwaarder en dikker dan porselein, maar heeft een zachte, natuurlijke uitstraling.

Porselein wordt veel gebruikt voor borden en vaatwerk. Culinair porselein kan een temperatuur van meer dan 250 graden Celsius verdragen! Porselein verkleurt nauwelijks, zelfs niet als het enkele eeuwen in een scheepswrak op de bodem van de zee heeft gelegen.

Hoe wordt porselein gemaakt?

Voor het maken van porselein is veel kennis en ervaring vereist.

Porselein wordt met klei gemaakt. De klei wordt een paar maanden in donkere kelders bewaard om te rotten. Om porselein te maken wordt aan de kaolien zilverzand (kwarts) en verpulverde steen (veldspaat of graniet) toegevoegd. Deze massa wordt met behulp van een mal gevormd en daarna volgt een droogproces van drie maanden. Daarna wordt het nog tweemaal gebakken.

Als de oven is uitgebrand en afgekoeld wordt het porselein beoordeeld op kwaliteit. In de 18de eeuw moest soms de helft van de productie worden weggegooid (de zogenaamde misbaksels), door een te lage of te hoge baktemperatuur. Veel porseleinfabrieken hielden het dan ook niet lang vol en gingen failliet.

Geschiedenis

In het oude Chinese keizerrijk werd porselein gebruikt voor het opdienen van voedsel. Porselein werd tussen de 7de en de 9de eeuw na Christus ten tijde van de Tang-dynastie ontwikkeld. Het was bedoeld om het dure groene jade en het witte jaspis te imiteren.

 Porseleinen Chinese vaas


In Europa was het dunne, glanzende en doorschijnende porselein onbekend tot in de 13e eeuw. De ontdekkingsreiziger Marco Polo maakte als een van de eerste Europeanen kennis met porseleinen eetgerei.

In Nederland werd porselein bekend, toen in 1602 het Portugese schip San Jago door een vloot van Nederlandse schepen werd overmeesterd. De lading hiervan werd naar Amsterdam vervoerd en geveild.

Met behulp van twee Engelsen is in 1759 de eerste Hollandse porseleinfabriek opgezet in een oude jeneverstokerij in Weesp. De fabriek was geen lang leven beschoren. Het productieproces was duur: soms moest de helft van het porselein dat uit de oven kwam worden weggegooid.

Bekijk hier onze collectie porselein en keramiek hier: http://www.artihove.nl/porselein-en-keramiek


Laat een Reactie Achter: