Array ( [language] => nederlands [previous] => cruijff-fcbarcelona [sitename] => artihove.nl [prefix] => arti )
betaal icoontjes
Gratis verzending
vanaf 50 Euro
betaal icoontjes
Personaliseer creatieve
relatiegeschenken
betaal icoontjes
Doordeweeks voor 13.00
Uur besteld morgen in huis
> Cruyff Voor FC Barcelona

JOHAN CRUYFF
VOOR FC BARCELONA

Op maandag 26 augustus 2019 is het sculptuur van Johan Cruijff bij Camp Nou in Barcelona onthuld. Vanuit Artihove zijn we trots en dankbaar dat we dit prestigieuze project hebben mogen voltooien.

Het object is een bronzen sculptuur van de kenmerkende pose van Johan Cruijff die als aanvoerder de lijnen uitzet. Deze sterke symboliek komt tot uiting op het plein voor Camp Nou; het plein waar supporters op weg naar het stadion overheen lopen.

Het sculptuur meet inclusief sokkel bijna 4 meter en is voorzien van de details die kenmerkend zijn voor de tijd waarin Johan bij FC Barcelona speelde. Het logo van het shirt, de aanvoerdersband, de sokken en de schoenen komen overeen. De granieten sokkel van het sculptuur draagt de letters: ‘Salid y disfrutad’ wat naar het Nederlands ‘Ga het veld op en geniet’ betekent.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

 


Bekijk meer sport gerelateerde kunst van Artihove

Bekijk meer

 


H E T   O N T W I K K E L P R O C E S

  • 1. Na een grove schets en een opzet van de geometrische verhouding van Johan Cruijff wordt als eerste de definitieve houding van het sculptuur bepaald

  • 2. Vervolgens wordt er een frame gebouwd dat sterk genoeg is om het volledige model van was en piepschuim te kunnen dragen. Nadat het grove frame gebouwd is wordt het voorzien van grove blokken piepschuim waar later was op aangebracht wordt, dit is om de fijnere lijnen en details op aan te brengen.

  • 3. Op basis van fotomateriaal wordt zeer nauwkeurig ieder onderdeel en detail bestudeerd door de kunstenaar om zo alle karaktertrekken naar voren te laten komen Ieder mens heeft een karakteristieke eigenschap, daarom is het voor de kunstenaar erg belangrijk om via de vele foto's uit verschillende hoeken continue feedback krijgen.

  • 4. Het gezicht van een persoon is het meest karakteriserend. Het is daarom dat Corry Ammerlaan hier het meeste tijd aan heeft besteed.

  • 5. Het sculptuur wordt in zo groot mogelijke delen in brons gegoten. Gedetailleerde onderdelen waaronder bij dit beeld het gezicht, de handen en de schoenen worden aparte mallen gemaakt om geen details verloren te laten gaan.

  • 6. Na het giet- en lasproces wordt het sculptuur geciseleerd ( bijgewerkt / afgewerkt ) om de detaillering perfect te krijgen.

  • 7. Als alle onderdelen weer aan elkaar zitten zoals de kunstenaar het bedoeld heeft bij het maken van het wasmodel dan volgt het patineren. Door middel van het patineren breng je "leven" aan in een sculptuur. Deze fase is dan ook een van de belangrijkste en gebeurd meestal onder het toeziend oog van de kunstenaar.

Wilt u meer weten over grote kunst in opdracht objecten?

Lees meer

 


D E   K U N S T E N A A R   O V E R   C R U I J F F

Corry Ammerlaan - van Niekerk

Corry Ammerlaan Van Niekerk in de werkruimte
van ROVASTA bij het kunstwerk van Johan Cruijff.
Foto: Ardito / Jan-Evert ZondagJ O H A N C R U I J F F   E E N F E N O M E E N

“ I K   W I L   J O H A N  
E E N   T I J D L O Z E   U I T S T R A L I N G   G E V E N ”Een unieke creatie tot stand gebracht in een unieke organisatie ARTIHOVE gerealiseerd door Corry Ammerlaan Van Niekerk. Artihove is een kunstcentrum met een groot landgoed en beeldenpark (30.000 vierkante meter) dat is uitgegroeid tot een omvangrijke organisatie met grote klanten in binnen- en buitenland.

Artihove is het werkterrein waar Ammerlaan haar ontwerpen ontwikkelt in opdracht voor bedrijven, overheden en particulieren zoals de ERASMUS UNIVERSITEIT , HEWLETT PACKARD (America), RITTAL (Duitsland) en vele anderen.De filosofie van Corry
Bij Corry speelt het menselijke aspect een hoofdrol hetgeen tot uiting komt in al haar creaties. En niet zonder succes. Met kunst wordt het emotionele aansprekende aspect naar boven gehaald en is daardoor tijdloos volgens Corry. “ Ik streef altijd in mijn ideeën naar een vorm van tijdloosheid. Dat bereik ik door de moderne vormgeving van het kunstobject uitgevoerd in verschillende duurzame materialen tezamen met de filosofie die als achtergrondgedachte een leidende rol speelt”.


 

Het menselijke aspect van Johan Cruijff:
De opdracht was om Cruijff uit te beelden in de tijd dat hij speelde bij F.C. Barcelona. Dat betekent in de kleding van die tijd met het logo van zijn club. Zijn schoenen met zijn handtekening zijn zo kenmerkend. Zijn leiderschapsband die niet te strak mocht zitten om zijn linkerarm, maar ook weer niet te losjes. Zijn prachtige haarlokken die vlotjes zijn gezicht markeerden. In die tijd was dat een soort revolutie naast de scheiding opzij, die we gewend waren. Ik vond dat prachtig. Het klinkt vreemd maar het gaf ook mede vaart aan zijn spelkwaliteiten en leiderschap.


Zijn leiderskwaliteiten zien we terug in de stand van het beeld (2.50 mtr hoog in brons op een sokkel van graniet van 1.20 mtr) waar hij het spel dirigeert samen met en naar de andere teamgenoten. Het is een kunst apart om de uitmuntende eigenschappen in beeld te brengen van een eigenzinnige voetballer aldus Corry. Niet alleen

de uitdrukking op zijn gezicht en zijn typische kenmerkende houding stralen een ongelooflijke dynamiek uit. Johan was in tegenstelling tot andere voetballers wat tengerder maar wel gespierd. Dat is duidelijk te zien aan zijn dijbenen in de sculptuur. Ik heb Johan meerdere keren ontmoet; een sympatieke man met een menselijke blik en oog voor het detail. Zijn menselijke blik en aandacht voor de jeugd hebben geleid tot de oprichting van de Johan Cruijff Foundation, waar jonge voetballertjes worden opgeleid, zo ook in Barcelona.

Bovengenoemde elementen hebben mij geïntrigeerd en geïnspireerd tot het maken van deze sculptuur.

Het kunstwerk staat bij Camp Nou, het stadion van F.C. Barcelona.


Corry Ammerlaan - van Niekerk

Wilt u meer weten over kunstenaar Corry Ammerlaan - van Niekerk?

Lees meer