Array ( [language] => nederlands [previous] => geschiedenis-van-de-kanderlaar [sitename] => artihove.nl [prefix] => arti )
> Geschiedenis van de Kanderlaar

Geschiedenis van de Kanderlaar


Geplaatst Op September 28, 2017, 08:51 | by ArtihoveGeschiedenis van de kandelaar

Voor ons is het gewoon: je drukt op een knopje en er verschijnt een zee van licht. Maar het grootste deel van onze geschiedenis hebben mensen ontzettend veel moeite moeten doen voor licht.

Vuur was de allereerste bron van licht die de mens zelf maakte. Dat begon met open vuur op een vaste plek, zoals een vuurplaats of later een haard. Daarnaast bedachten mensen manieren om vuur met zich mee te dragen, zoals vuurkorven, kienspanen, toorsten en fakkels.

Industriële Revolutie
De grote omslag kwam met de Industriële Revolutie. Dat kwam mede doordat mensen steeds meer activiteiten ’s avonds en ’s nachts deden, bijvoorbeeld werken in fabrieken waardoor betere straatverlichting nodig was. Ook kwamen er nieuwe brandstoffen, zoals gas en petroleum, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstonden.

Sfeerverlichting
Sinds de elektriciteit op grote schaal is ingevoerd, is vuur geen noodzakelijke bron van verlichting meer. Wel heeft het een nieuwe bestemming gevonden als sfeerverlichting, in huis, maar ook buitenshuis.

Kandelaren
Ook vroeger waren bepaalde vormen van verlichting er als statussymbool of als sfeer vergroter. De kandelaar was een statussymbool bij de rijke Romeinen. Uit deze Romeinse periode kennen wij ook de kandelaren met meerdere armen, toen vaak gemaakt van brons.

 

Een van de eerdere kandelaren is die van Simson die een leeuw tempt, rond het jaar 1250 gemaakt. De jongeman op de leeuw is Simson, de legendarische held uit de bijbel. Simson was een krachtpatser die veel heldendaden verrichtte. Hij werd ooit aangevallen door een leeuw. Het verhaal gaat dat hij de leeuw doodde door met blote handen diens kaken open te sperren.  

 

 

 

Bestel bijvoorbeeld onze kandelaar

Alles draait om’

 


Laat een Reactie Achter: